Koenzim Q10 veya diğer adıyla ubikinon, mitokondride enerji üretimine katkısı olduğu bilinen bir koenzimken antioksidan etkisi fark edildikten sonra popüler bir ürün haline geldi.
Koenzim Q10 vücutta nadir mi bulunur?
Esasen koenzim Q10 tüm hücrelerde üretilebildiği için “her yerde bulunan” anlamına gelen “ubiquitous quinone” olarak adlandırılarak ubikinon ismiyle de bilinmekte. Nadir olmamasına rağmen CoQ10 eksiklikleri otozomal resesif mutasyonlar, mitokondriyal hastalıklar, yaşlanmaya bağlı oksidatif stres ve karsinogenez süreçlerinden ve ayrıca statin tedavisinin ikincil etkisinden kaynaklanmaktadır. (Clinical applications of coenzyme Q10)
Koenzim Q10 eksikliğine bağlı hastalıklar nelerdir?
Birçok nörodejeneratif bozukluk, diyabet, kanser, fibromiyalji, kas ve kardiyovasküler hastalıklar düşük CoQ10 seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir.
Koenzim Q10 zengini gıdalar nelerdir?
Kırmızı et, tavuk eti, balık, brokoli, zeytinyağı, yumurta ve süt ürünleri koenzim Q10 bakımından zengin gıdalardır.
Takviye edici gıda olarak günde ne kadar kullanmalı?
Günlük gıdalardan 10 mg kadar alabildiğimiz gibi, reçetesiz olarak satılan takviye edici gıda olarak erkekler için günde 5,4 mg, kadınlar için günde 3,8 mg alınması tavsiye edilir.
Koenzim Q10 yan etkisi var mı?
Genel olarak vücudumuzda bolca bulunan, hem besinlerden hem de takviye edici gıdalardan bolca alabildiğimiz koenzim Q10 yan etkisi pek bulunmamakla birlikte, fazla alımında koenzim Q10 enerji üretim mekanizmalarında doğrudan görev aldığından dolayı uyku bozukluğu yapabilir, takviye edici gıda olarak alınması ile başka kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilir ve kişiye bağlı olarak alerjik reaksiyonlar görülebilir.